Loše navike koje veoma štete stopalima

Objavljeno: 17.6.2017.


Ako nikada niste imali ozbiljnijih problema sa stopalima, ona vam vjerojatno nisu niti na kraju pameti. Međutim, mogu itekako uticati na cjelokupno stanje organizma pa bi se o njihovu zdravlju trebali češće i bolje brinuti. Svakako izbjegavajte loše navike koje donosimo u nastavku. 1. PREUSKE ČARAPE I NAJLONKE Nemojte nositi preuske čarape ili najlonke jer […]
Ako nikada niste imali ozbiljnijih problema sa stopalima, ona vam vjerojatno nisu niti na kraju pameti. Međutim, mogu itekako uticati na cjelokupno stanje organizma pa bi se o njihovu zdravlju trebali češće i bolje brinuti. Svakako izbjegavajte loše navike koje donosimo u nastavku.

1. PREUSKE ČARAPE I NAJLONKE
Nemojte nositi preuske čarape ili najlonke jer lako može doći do prekida cirkualcije. Ako svaki dan sjedite osam ili više sati, mičite prstima i zglobovima ispod stola i nemojte sjediti prekriženih nogu.

2. GRUBO RAŠPANJE
Nitko ne voli grube i ispucale pete, ali prečesto rašpanje i skidanje tvrde kože u kućnoj radinosti, može im učiniti više štete nego koristi. Slilčno kao i kod brijanja, koža će biti još tvrđa i lakše će pucati, a zbog prečeste “njege” riskirate i infekcije.

3. PREUSKA OBUĆA
Izbjegavajte jako usku obuću od sintetičkih materijala. Pretjerano znojenje nogu može podstaći nastanak neugodnih gljivica. Stopala jednostavno moraju disati.

4. DIRATI KURJE OČI
Kurje oko na stopalu može biti jako nezgodno, bolno te u nekim slučajevima oteževat će svakodnevne aktivnosti. Ali, nikada ih ne pokušavajte odstraniti sami. Rizik od infekcije je prevelik. Za pomoć se obratite stručnjacima.

5. ZANEMARIVANJE BOLNIH STOPALA
Ako imate problema s bolnim potkoljenicama i natečenim stopalima, više odmarajte, a možete isprobati i kupku od morske soli. U 2 – 3 litre tople vode dodajte šaku morske soli, kašiku sode bikarbone i kašiku metvice. Stopla namačite 15 minuta i na kraju ih istrljajte ručnikom.

6. JAPANKE SVAKI DAN
Japanke su i zamišljene za vrijeme odmora jer nas usporavaju, u njima smo nespretni, stopala nisu zaštićena od bakterija, a nošenje japanki svaki dan loše utiče i na držanje. Stopala previše “rade” jer moraju zadržati obuću na nogama, a to dugoročno može uticati i na držanje.

7. ZNAKOVI UPOZORENJA
Povremeni problemi sa stopalima mogu upućivati na početna stanja nekih puno većih zdravstveni problema. Na primjer, česti grčevi u nogama mogu biti znak nedostatka određenih vitamina, a hladne noge mogu upućivati na probleme sa štitnjačom.

Izvor: VIP

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *