Još jedna “zdrava” prevara?

Objavljeno: 17.6.2017.


Kokosovo ulje postalo je prilično popularno među pobornicima zdravog života, ali sad se ispostavilo da nije ništa zdravije od drugih masnoća.
Kokosovo ulje štetno je koliko i goveđi loj i puter, zaključili su američki naučnici. Rezutati novog istraživanja pokazali su da to ulje sadrži masne kiseline koje mogu da podignu nivo lošeg holesterola, navodi se u uputstvima Američke asocijacije za zdravlje srca.

Ovo ulje obično se prodaje sa etiketom “zdrave hrane” i poslednjih godina postalo je popularno zahvaljujući, ispostavilo se, neosnovanim tezama da su masti koje sadži zdravije od ostalih zasićenih masnih kiselina, prenosi BBC.

Generalno, masti životinjskog porekla se smatraju manje zdravim od onih biljnog porekla, a to uverenje zasnica se na tome koliko zasićenih masnih kiselina sadrže,

Ishrana zasnovana na namirnicama koje su bogate zasićenim masnim kiselinama može da podigne nivo “lošeg” (LDL) holesterola, što povećava rizik od začepljenja arterija, i posledično od moždanog udara i infarkta.

Ali, sada se ispostavilo da 82 odsto masti u kokosovom ulju čine upravo zasićene masne kiseline, što je viši procenat nego u puteru (63 odsto), goveđem loju (50) i svinjskoj masti (39 odsto).

Možda da se vratite dobrom, starom maslinovom ili suncokretovom ulju ipak?

Izvor: Mondo

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *