Irak: ID protjerana s graničnog prelaza sa Sirijom

Objavljeno: 17.6.2017.


Iračka vojska i borci sunitskih plemena proterali su Islamsku državu sa područja graničnog prelaza Al Valid između Iraka i Sirije, saopštila je iračka vojska. Proterivanjem ID sa područja Al Valid uklonjeni su ekstremisti ID iz neposredne blizine američke baze koja se nalazi sa druge strane granice, prenosi Rojters. U operaciji proterivanja učestvovale su iračke vazdušne […]
Iračka vojska i borci sunitskih plemena proterali su Islamsku državu sa područja graničnog prelaza Al Valid između Iraka i Sirije, saopštila je iračka vojska.

Proterivanjem ID sa područja Al Valid uklonjeni su ekstremisti ID iz neposredne blizine američke baze koja se nalazi sa druge strane granice, prenosi Rojters.

U operaciji proterivanja učestvovale su iračke vazdušne snage i vazdušna posada koalicije koju predvode SAD, navodi se u saopštenju.

Al Valid je u blizini At Tanfa, strateški važnog graničnog prelaza između Sirije i Iraka na autoputu Bagdad-Damask, gde su snage SAD pružale pomoć sirijskim pobunjenicima da preuzmu teritoriju od ID.

Snage SAD nalaze se u bazi At Tanf od prošle godine gde pokušavaju da spreče da snage koje podržava Iran a koje podržavaju sirijskog predsednika Bašara al Asada dobiju teško naoružanje od Irana koristeći glavni autoput između Iraka i Sirije.

Umešanost snaga sunitskih plemena u operaciju je još jedan znak da Iran još neće imati mogućnost da koristi autoput, ocenjuje agencija.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *