Imali 19 ili 60 godina, u istoj ste fizičkoj formi

Objavljeno: 17.6.2017.


Tinejdžeri su jednako aktivni kao i starije osobe, pokazala su nova istraživanja. Istraživači iz Baltimora ustanovili su alarmantno nizak nivo aktivnosti kod starijih tinejdžera, mnogo niži od očekivanog. Podaci koji su najviše zapanjili naučnike jesu oni koji pokazuju da devetnaestogodišnjaci toliki spori, da bi mogli da se uporede sa osobama u šezdesetim godinama. Pedeset do […]
Tinejdžeri su jednako aktivni kao i starije osobe, pokazala su nova istraživanja.

Istraživači iz Baltimora ustanovili su alarmantno nizak nivo aktivnosti kod starijih tinejdžera, mnogo niži od očekivanog. Podaci koji su najviše zapanjili naučnike jesu oni koji pokazuju da devetnaestogodišnjaci toliki spori, da bi mogli da se uporede sa osobama u šezdesetim godinama.

Pedeset do sedamdesetpet odsto adolescenata ne drži se predloženih smernica kada su u pitanju svakodnevne aktivnosti, što je rezultat današnjeg stila života.

Na osnovu nove studije koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Džona Hopkinsa pretpostavlja se da je to razlog rastuće epidemije gojaznosti u SAD. Tačnije, da su za neaktivnost mladih odgovorne društvene mreže koje utiču na zdravlje tinejdžera.

Istraživanje je provedeno nad šest različitih starosnih grupa, od adolescencije do kasne zrelosti. Aktivnost se povećava nakon 20 godina, ali nakon 35 ona ponovo opada. Strčunjake je najviše zabrinulo to što su tinejdžeri toliko neaktivni, da mogu da se uporede sa osobama starijim 40 godina od njih.

Zdravstvena svetska organizacija predložila je minimum sat vremena fizičkih aktivnosti dnevno adolescentima. Dvadeset odsto momaka i 50 odsto devojaka nisu se pridržavali sugestija.

Kod mladih između 12 i 19 godine, veći je procenat njih čija je aktivnost bila manja od sat vremena dnevno (50 odsto dečaci i 75 odsto devojčice).

“Veliko je pitanje kako rasporediti dnevne obaveze da bi bilo više vremena za fizičku aktivnost“, navodi jedan od autora istraživanja Vadim Zipunjikov.

U istraživanju je učestvovalo 12.529 mladih čija je aktivnost merena uređajem za praćenje. Istraživači su zaključili da je neophodno preduzeti mere na nivou obrazovanja kako bi se nivo aktivnosti kod mladih povećao.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *