Čavušoglu: Problemi se ne mogu riješiti sankcijama

Objavljeno: 17.6.2017.


Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da katarske vlasti ne žele da se diplomatska kriza nastavi. Čavušoglu, koji je u Kuvajtu razgovarao sa svojim kolegom šeikom Sabahom Khaledom Al Sabahom kako bi posredovao u rješavanju spora, rekao je da se tokom sastanka uvjerio u odlučnost katarskih vlasti da riješe krizu i dodao da […]
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da katarske vlasti ne žele da se diplomatska kriza nastavi.

Čavušoglu, koji je u Kuvajtu razgovarao sa svojim kolegom šeikom Sabahom Khaledom Al Sabahom kako bi posredovao u rješavanju spora, rekao je da se tokom sastanka uvjerio u odlučnost katarskih vlasti da riješe krizu i dodao da zvaničnici te zemlje traže dokaze za optužbe upućene na njen račun, prenijela je danas Al Jezeera.

“Naš zajednički stav je da ovaj problem treba riješiti i ostati nepristrasan, ali želimo da ukažemo na ono što je pogrešno bez oklijevanja”, rekao je šef turske diplomatije po povratku u Ankaru iz Kuvajta. “U čemu je problem, koje su optužbe i kakvi su dokazi?

Ove stvari moramo razmotriti kako bismo riješili problem”, kazao je Čavušoglu i dodao da problem ne može biti riješen nametanjem embarga ili sankcija. “Moramo što pre riješiti problem, raditi na ublažavanju krize i smirivanju tenzija”, dodao je on.

Čavušoglu je boravio je u četvrtak u posjeti Kuvajtu i Kataru kako bi pomogao u pronalaženjuu rješenje za krizu između Katara i nekoliko zalivskih zemalja, prenijela je katarska televizija. Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan odobrio je zakon usvojen u turskom parlamentu da se ubrza raspoređivanje turskih trupa u Kataru, a Generalštab turskih oružanih snaga poslao je vojnu delegaciju u Dohu kako bi se završile procedure vezane za dolazak turskih trupa u tu državu, navodi Al DJezeera i prenosi mišljenje turskog političkog analitičara Oktaja Jilmaza koji smatra da Ankara neće odustati od podrške svom savezniku Kataru. On je, pak, pozavo Tursku da zadrži, kako je rekao, „pozitivnu neutralnost“, da bi mogla da bude posrednik u rješavanju krize, prihvatljiv svim stranama.

TANJUG

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *