Blokada Katara “gora od Berlinskog zida”, Turci bi da mire

Objavljeno: 17.6.2017.


Šef katarskog Komiteta za ljudska prava Ali Bin Samik al-Mari osudio je to što je nekoliko arapskih zemalja s kopna, mora i iz vazduha izolovalo Katar. To je nazvao “kolektivnom kaznom” koja pogađa porodice, đake i bolesne, iako su tri zalivske države branile preduzete mere i najavile korake koji treba da olakšaju život “bratskom narodu […]
Šef katarskog Komiteta za ljudska prava Ali Bin Samik al-Mari osudio je to što je nekoliko arapskih zemalja s kopna, mora i iz vazduha izolovalo Katar.

To je nazvao “kolektivnom kaznom” koja pogađa porodice, đake i bolesne, iako su tri zalivske države branile preduzete mere i najavile korake koji treba da olakšaju život “bratskom narodu Katara”.

Al-Mari je u Ženevi rekao da njegov komitet traži od UN formiranje komisije za utvrđivanje činjenica i raspoređivanje istražitelja UN za ljudska prava koji bi procenili uticaj blokade na Katar.

Dodao je da je odluka Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i drugih nacija “gora od Berlinskog zida“, koji je razdvajao Istočnu i Zapadnu Nemačku nakon Drugog svetskog rata.

Al-Mari je pozvao te zemlje da odstupe od restikcija.

Kaže da su porodice razdvojene zbog akcija arapskih nacija.

“Na primer, jedan Saudijac je umro u Kataru. Njegove sinove sprečile su saudijske vlasti da telo vrate kući, tako da je Katar preuzeo dužnost da ga sahrani“, rekao je on za Al Džaziru.

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu stigao je u Saudijsku Arabiju kako bi razgovarao sa kraljem Salmanom u pokušaju Ankare da odigra ključnu ulogu u “mirenju“ arapskih suseda.

Ranije je zamenik premijera Turske Numan Kurtulmus naveo da očekuje da će se situacija brzo rešiti.

“Ova kriza nema osnova, nema socio-političku pozadinu… Želimo da se ova kriza reši brže od svih ostalih“, rekao je on.

U saopštenju Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina se navodi da je prekid diplomatskih odnosa njihovo “suvereno pravo” kojim se štite od terorizma i ekstremizma.

Oni su naveli da je među preduzetim merama “za dobro bratskog katarskog naroda” i uspostavljanje “vrućih linija” između zemalja da bi humanitarni i zdravstveni slučajevi mogli biti rešeni.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su optužili Katar da podržava terorizam i prošle nedelje prekinuli diplomatske odnose i zatvorili svoj vazdušni prostor za katarske avione. Katar je odbacio te optužbe ali njegove veze sa Iranom i podrška raznim islamističkim grupama su doveli tu zemlju pod lupu. Iako spor nije eskalirao do nivoa vojnog sukoba, Katar ne bi imao mnogo šanse da se odbrani od svojih suseda, preneo je Asošiejted pres.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *