Završen sastanak Dodika i Čovića

Objavljeno: 16.6.2017.


U Banjaluci je održan sastanak lidera HDZ-a Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika. Milorad Dodik je rekao da je saradnja SNSD-a i HDZ-a dobra i da se usaglašavaju pozicije za određena pitanja kako bi bolje funkcionisale stvari na nivou države. “Jasno je da apeli neće pomoći i da će se dalje nastaviti zastoj funkcionisanja zbog […]
U Banjaluci je održan sastanak lidera HDZ-a Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika.

Milorad Dodik je rekao da je saradnja SNSD-a i HDZ-a dobra i da se usaglašavaju pozicije za određena pitanja kako bi bolje funkcionisale stvari na nivou države.

“Jasno je da apeli neće pomoći i da će se dalje nastaviti zastoj funkcionisanja zbog interesa vladajuće strukture na nivou BiH koja nije pokazala kompaktnost i gdje je većina izgubljena”, rekao je Dodik i dodao da treba činiti napore kako bi se izvršavale obaveze iz reformske agende.

On je izrazio zadovoljstvo što HDZ i SNSD sarađuju bez obzira što je SNSD u opoziciji, a HDZ u vlasti.

“Republika Srpska u BiH ima lošu poziciju zahvaljujući ponašanju predstavnika srpskog naroda. Neprihvatljiva je odluka Savjeta ministara da je sa strane srpskih poslanika popušteno u glasanju o Krivičnom zakonu.”

Lider SNSD-a je rekao da je stav njegove partije da Krivični zakon treba ukinuti, kao i Sud i Tužilaštvo BiH.

“Postoji jedna ideja o pravosudnom sistemu u RS, koje bi uvelo novo stanje pod ustavnim ingerencijama Republike Srpske”, izjavio je Dodik i dodao da se nije odustalo od ideje i želje da strane sudije napuste Ustavni sud BiH.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da postoji konsenzus kada je u pitanju kretanje BiH ka EU, ali da se prvo mora aktivirati Mehanizam koordinacije i uspostaviti tijela, te pravilnici i poslovnici.

“Direkcija za koordinaciju evropskih integracija ne radi u interesu RS. Dok ne počne funkcionisati Mehanizam koordinacije koji će uvažiti sve ustavne pozicije u BiH, tek tada možemo razgovarati, da nam se ne bi desilo kao sa popisom stanovništva.”

Izvor: Agencije

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *