Vučić: To što rade Stanišiću i Simatoviću, rade i Srbiji

Objavljeno: 16.6.2017.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je skandalozno ponovno suđenje Jovici Stanišiću (66) i Franku Simatoviću-Frenkiju (67) u Hagu. “Sudi im se jer političke gazde Tribunala nisu zadovoljne prethodnom presudom. To je sramota za međunarodno pravo. Oni su ponovo vraćeni posle 14 godina. Tu pravde nema”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare. On […]
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je skandalozno ponovno suđenje Jovici Stanišiću (66) i Franku Simatoviću-Frenkiju (67) u Hagu.

“Sudi im se jer političke gazde Tribunala nisu zadovoljne prethodnom presudom. To je sramota za međunarodno pravo. Oni su ponovo vraćeni posle 14 godina. Tu pravde nema”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da to što se radi Stanišiću i Simatoviću radi se Srbiji.

“To rade Srbiji misleći da ne smemo da dignemo glas… Srbi moraju da budu osuđeni… To dovoljno govori o Haškom tribunalu, a ne mislim da naročito pozitivno govori”, rekao je Vučić.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić (66) i njegov pomoćnik Franko Simatović-Frenki (67) optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Četiri tačke optužnice terete ih za zločine protiv čovečnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Posle prvog suđenja, prvostepeno veće Haškog tribunala oslobodilo je, 29. maja 2013., Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Međutim, apelaciono veće Tribunala usvojilo je, 15. decembra 2015, ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Po optužnici, Simatović i Stanišić bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije. Na čelu zločinačkog udruženja bio je, tvrde tužioci, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *