U slučaju napada ID prve na udaru na Balkanu Srbija i RS?

Objavljeno: 16.6.2017.


Srbija i RS u slučaju terorističkog napada tzv. Islamske države našle bi se prve na spisku udara. Iza njih najveće šanse ima Hrvatska, piše Sputnjik. Nevladine organizacije i firme koje se dovode u vezu sa Islamskom državom u federalnom delu BiH u svom vlasništvu imaju više od 1.700 nekretnina i komada zemljišta u i na […]
Srbija i RS u slučaju terorističkog napada tzv. Islamske države našle bi se prve na spisku udara. Iza njih najveće šanse ima Hrvatska, piše Sputnjik.

Nevladine organizacije i firme koje se dovode u vezu sa Islamskom državom u federalnom delu BiH u svom vlasništvu imaju više od 1.700 nekretnina i komada zemljišta u i na koje vlasti nemaju pristup.

Slivanje novca u federalni deo Bosne i Hercegovine iz raznih nevladinih organizacija i fondova koji su na neki način povezani sa terorističkim organizacijama traje već godinama. To za Sputnjik potvrđuje Milan Mijalkovski, stručnjak za terorizam i bezbednost, komentarišući navode specijalizovane finansijske agencije SAD “Global fajnenšel integriti” da u BiH godišnje iz legalnih finansijskih tokova nestane oko pola milijarde evra.

“Bosna i Hercegovina već godinama odbija da sastavi listu džihadista, to jest terorista na tom prostoru, zbog čega su godinama blokirani u međunarodnoj zajednici. Novac ulazi na više načina od osnivanja fondacija i kupovinom raznih nekretnina koje Arapi ’pikiraju‘ uglavnom u okolini Sarajeva, a prema zvaničnim podacima, u ovom delu ima oko 30.000 do 50.000 naseljenih Arapa koji su pokupovali kuće. Praktično, to je eks-teritorijalni deo nad kojim bosanska vlast nema nikakvu kontrolu”, kaže sagovornik Sputnjika..

Ono na šta Mijalkovski, međutim, upozorava je činjenica da bi mogući teroristički udar na Balkanu mogao da bude usmeren protiv Srba.

“Iako su njima na udaru svi koji ne slede njihov program, prioritet su im verovatno ili Srbija ili Republika Srpska, čak pre mislim RS. Međutim, njihov krajnji cilj je osnivanje kalifata na Balkanu”, kaže on.

Mijalkovski kaže da problem naseljavanja sumnjivih lica iz arapskog sveta datira još od vremena postdejtosnke Bosne kad se nije poštovala odredba prema kojoj su svi mudžahedini koji su se borili na strani bosanskih muslimana trebalo da budu vraćeni u zemlje porekla.

“Umesto da ih vrate, a govorimo o nekoliko hiljada mudžahedina, oni su ih legalizovali i dali im bosansko-hercegovačko državljanstvo. Omogućeno im je da se nasele u federalnoj Bosni i to uglavnom uz administrativnu granicu sa Republikom Srpskom, i deo koji se bliži Mostaru, odnosno predelu gde žive uglavnom Hrvati. Odavno je poznata i činjenica da se uz te linije nalaze džemati muslimana, gde žive oni koji su takozvani re-islamizovani vernici, odnosno, oni koji su prihvatili vehabijsko učenje koje proizvodi džihadiste i teroriste”, navodi Mijalkovski.

Već pomenuta agencija “Global fajnenšel integriti” inače se bavi analizom tokova međunarodnog pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Prema njihovim podacima u BiH je od 2001. do 2010. godine u nepoznatom pravcu nestalo najmanje 850 miliona američkih dolara. Nestali novac dovodi se u vezu sa računima mnogobrojnih nevladinih organizacija koje niču u Federaciji, a poreklo vode iz dela arapskog sveta koji je naklonjen teroristima, pre svega Islamskoj državi.

Imena tih organizacija nalaze se i na crnoj listi koju je nedavno objavio Savet bezbednosti UN, a radi se o nevladinim organizacijama “El Furkan” i “Taibah internacional”, kao i o dobrotvornim islamskim fondacijama “El Masdžid el Aksa” i “El Haramein”, koje imaju prijavljene adrese u Federaciji BiH.

Pored tih organizacija, SB UN je na svoj listi naveo i imena pojedinaca koji su u vezi sa teroristima ID, a jedan od njih je u sredu uhapšen prilikom pokušaja da pređe na teritoriju Srbije.

Podaci Službe za poslove sa strancima BiH kazuju da je u toj zemlji prethodnih godina firmu registrovalo čak 110 stranih državljana, koji se nijednom nisu pojavili u BiH, a koji potiču iz arapskog sveta.

Da su stvari u federalnom delu Bosne otišle predaleko, posebno u delovima oko Sarajeva, Zenice, Zavidovića, Travnika i Visokog, gde je najveći deo tih NVO i smešten, govori i podatak da je ukupan broj firmi koje se dovode u vezu sa pomenutim organizacijama u BiH dosegao brojku od 691 pravnog lica, od čega čak 499 uopšte nikada nije ni “živelo” na prijavljenim adresama. Te firme ukupno, kao svoje vlasništvo, knjiže oko 17.000 nekretnina i komada zemljišta!

Bosanski mediji puni su priča o kampovima za obuku pripadnika DAEŠ-a. Prema njihovom pisanju najveći se nalazi u okviru vehabijske zajednice u selu Bezičani kod Donjeg Vakufa, gde je kao kamp za obuku sa oružjem korišćen vojni poligon bivše JNA. Javna je tajna da se i danas u tom delu obučava između 80 i 120 pripadnika radikalnog islama uglavnom u borilačkim veštinama i streljaštvu.

U redovnom godišnjem izveštaju evropske policije Evropola između ostalog upozorava se i na to da džihadisti imaju trening kampove na Balkanu, kao i da u Islamskoj državi najviše ratnika ima sa prostora BiH, Kosova, Crne Gore i Makedonije. BiH je označena kao država sa utočištima za vehabije, među kojima je najpoznatije selo Gornja Maoča, gde je u više navrata isticana zastava DAEŠ-a.

Izvor: Sputnjik, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *