Sve veći broj žena džihadisti

Objavljeno: 16.6.2017.


Broj uhapšenih lica osumnjičenih za džihadističke aktivnosti u Evropi skoro je udvostručen u posljednje dvije godine, saopštila je danas evropska policijska agencija Evropol, dodajući da je među džihadistima sve više žena i mladih ljudi. U godišnjem izvještaju o terorizmu u EU, Evropol navodi da je prošle godine uhapšeno 718 lica zbog terorizma, dok je 2014. […]
Broj uhapšenih lica osumnjičenih za džihadističke aktivnosti u Evropi skoro je udvostručen u posljednje dvije godine, saopštila je danas evropska policijska agencija Evropol, dodajući da je među džihadistima sve više žena i mladih ljudi.

U godišnjem izvještaju o terorizmu u EU, Evropol navodi da je prošle godine uhapšeno 718 lica zbog terorizma, dok je 2014. uhapšeno 395.

U izvještaju se ističe i da je u operacijama džihadista sve veća i značajnija uloga žena i mladih ljudi.

“Žene džihadisti na Zapadu imaju sve važniju operativnu ulogu i one često služe kao inspiracija drugima”, navodi se u izvještaju, prenosi AFP.

Evropol navodi da je svaka četvrta osoba uhapšena u Britaniji zbog terorizma 2016. godine žena, što je povećanje od 18 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Skoro trećina svih uhapšenih prošle godine u Francuskoj jesu mlađi od 25 godina. U ovoj zemlji prošle godine uhapšeno je 456 lica u vezi sa terorizmom.

Izvor: BN TV, Agencije

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *