Sputnjik: Zašto Hojt Ji prijeti Srbiji – panika ili paranoja?

Objavljeno: 16.6.2017.


Američki javni pritisak povodom rusko-srpskog centra u Nišu predstavlja kombinaciju velikog straha i preventivnog dizanja galame, analizira Sputnjik. Visoki zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji na pretresu o situaciji u Jugoistočnoj Evropi, održanom u Pododboru za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju u Senatu rekao je nedavbno da ga brine ruski […]
Američki javni pritisak povodom rusko-srpskog centra u Nišu predstavlja kombinaciju velikog straha i preventivnog dizanja galame, analizira Sputnjik.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji na pretresu o situaciji u Jugoistočnoj Evropi, održanom u Pododboru za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju u Senatu rekao je nedavbno da ga brine ruski humanitarni centar u Nišu kao i status koji bi Rusi imali u Srbiji.

“Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane. Pogotovo ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila: specijalni status i imunitet za svoje osoblje. Ne verujemo da Rusija ima dobre namere da pomogne Balkanu da ide ka EU“, rekao je Ji.

Prema mišljenju analitičara Đorđa Vukadinovića takva izjava samo je jedna u nizu koje viši, visoki ili srednji predstavnici američke administracije daju u vezi sa Rusijom i ruskom pretnjom i koje se, kako kaže, zaista teško mogu razumeti i kvalifikovati drugačije nego kao kombinacija straha, paranoje i nekakvog preventivnog dizanja galame da bi se zapravo proizveli sopstveni postupci i sopstvene namere.

“Ima tu i dosta paranoje, posebno kod dela američkih liberalnih krugova, koji ne mogu da prihvate da je Donald Tramp postao predsednik i traže opravdanje, predstavljajući sve kao posledicu ruske zavere, umesto da konstatuju slabost američkog sistema. Ne demokratije i izbornog sistema, koliko slabosti vladajućih struktura koje upravljaju već nekoliko decenija“, karakteriše Vukadinović.

Mnogo je nelogičnosti, ističe Vukadinović, u svojevrsnoj mantri Zapada, jer se priča kako Rusija samo što nije propala, a sa druge strane se pripisuju demonske moći i sposobnosti Putinu lično i ruskoj politici, koji biraju predsednika najmoćnije zemlje zapadne hemisfere.

“Ta vrsta analize pokazuje koliko su gotovo smešne i neodržive te konstrukcije, ali očito su one u glavama ne samo dela američkog establišmenta, nego i u dobrom delu američke javnosti”, tvrdi Vukadinović.

Stvara se fama od relativno malog u brojčanom smislu i po obuhvatu humanitarnog centra i čude se nad mogućnošću šta bi njegovi službenici mogli da dobiju diplomatski status, navodi Vukadinović, a na nekoliko desetina kilometara odatle je ogromna američka vojna baza i po potencijalu i po površini, pa i po ljudstvu u Srbiji.

“Dakle, to ne da govori o dvostrukim standardima koji su obeležje američke politike poslednjih decenija, nego i o vrsti paranoje, iskrivljene sveti, iskrivljenog pogleda na realnost koji se širi dobrim delom američke administracije”, zaključuje Vukadinović.

Sa druge strane, novinar i politički hroničar Željko Cvijanović kaže da je pre u pitanju pravljenje panike Srbiji, nego sebi samima od strane Amerike, jer je Hojt Ji nedavno rekao istu stvar na istom mestu.

Izvor: Sputnjik, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *