Skot: Srbija može da ostane vojno neutralna i postane članica EU

Objavljeno: 16.6.2017.


Ambasador SAD Kajl Skot izjavio je u Nišu da je moguće za Srbiju da ostane vojno neutralna i postane članica Evropske unije.
Ambasador SAD Kajl Skot izjavio je u Nišu da je moguće za Srbiju da ostane vojno neutralna i postane članica Evropske unije.

Kajl Skot je novinarima na početku drugog NATO simpozijuma, koji organizuju Klub srpsko-američkog prijateljstva i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, rekao da ulaskom Crne Gore u NATO, rasprava o ovom vojnom savezu u Srbiji postaje drugačija i da joj zbog toga treba pristupiti sa činjenicama, a ne mitovima.

Američki diplomata smatra da je bitno da se govori o saradnji Srbije i NATO-a, te da treba obratiti pažnju na ono što Srbija dobija saradnjom sa ovim savezom, a to je, kaže, zaštita.

NATO je, pored saradnje u oblasti bezbednosti, savez baziran na vrednostima, naveo je Skot, preneo je Juropien vestern Balkans.

“Tačno je da je bilo civilnih žrtava tokom bombardovanja 1999. godine, mi smo svesni toga i zbog toga nam je žao”, rekao je Skot, ali je dodao da treba gledati u budućnost i voditi računa o interesima Srbije.

Na pitanje novinara o ulozi Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, rekao je da postoji zabrinutost zbog ruskog uticaja, ali je istakao da to nije problem Sjedinjenih Država, već da o tome treba brinuti srpska vlada koja, kako kaže, treba da vodi računa o svojim interesima.

Predsednik Kluba srpsko-američkog prijateljstva Dragan Milić je istakao da veruje da su što dublja saradnja sa NATO-om, kao i nastavak evropskih integracija Srbije, ključne za Srbiju i njen dalji ekonomski razvoj.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *