Saga o Bagdadiju: Peskov ćuti, Lavrov “nije siguran”

Objavljeno: 16.6.2017.


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije komentarisao navode ruskog Ministarstva odbrane da je vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi ubijen u Siriji. Šef diplomatije Sergej Lavrov kaže da nisu 100 posto sigurni da je ubijen. Peskov je rekao da bi pitanje o tome da li je al-Bagdadi ubijen trebalo postaviti Ministarstvu unutrašnjih poslova i naveo da […]
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije komentarisao navode ruskog Ministarstva odbrane da je vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi ubijen u Siriji.

Šef diplomatije Sergej Lavrov kaže da nisu 100 posto sigurni da je ubijen.

Peskov je rekao da bi pitanje o tome da li je al-Bagdadi ubijen trebalo postaviti Ministarstvu unutrašnjih poslova i naveo da predsednik Rusije Vladimir Putin redovno dobija izveštaje od Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

Rusija nije 100 posto sigurna da je lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi ubijen, rekao je Lavrov, prenosi RIA.

Lavrov je ranije danas rekao da proverava informacije o tome da li je al-Bagdadi ubijen krajem maja prilikom ruskog vazdušnog napada na grad Raku u Siriji krajem maja.

Portparol koalicije na čelu sa SAD koja se bori protiv Islamske države, pukovnik Rajan Dilon, izjavio je danas da ne može da potvrdi navode da je ubijen al-Baghdadi, prenosi AP.

Agencija navodi da je saopštenje američke koalicije usledila nakon tvrdnje Rusije da je ubila Al-Bagdadija krajem maja u vazdušnom napadu na mesto sastanka vođa Islamske države na obodu njihove “prestonice” Rake.

“U ovom trenutku ne možemo da potvrdimo ove navode”, naveo je Dilon.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da proverava navode da je vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi ubijen u ruskom vazdušnom napadu, izvedenom krajem maja u Raki, prenosi TASS.

Ovo ministarstvo je navelo da je vazdušni napad izveden 28. maja na komandni položaj Islamske države, gde su se njene vođe sastale kako bi raspravljali o rutama za izlazak terorista iz Rake putem takozvanog južnog koridora.

“Prema primljenoj informaciji, koja se proverava putem različitih kanala, sastanku je prisustvovao i vođa Islamske države Ibrahim Abu Bakr al Baghdadi, koji je eliminisan u napadu”, piše u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da je Rusija obavestila SAD u vezi sa vazdušnim napadom na periferiji sirijskog grada koji je uporište Islamske države, tokom kojeg je moguće da je ubijen Al Bagdadi.

“Mlaznjaci ruske vojske uništili su više od 300 terorista Islamske države na južnoj periferiji Rake krajem maja”, stoji u saopštenju ruskog ministarstva.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *