“Ruski ‘migovi’ stižu u Srbiju veoma, veoma brzo…”

Objavljeno: 16.6.2017.


Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević izjavio je da ruski avioni tima “mig” stižu u Srbiju “veoma, veoma brzo”. Ministar je gostujući na RTS, odgovarajući na pitanje da li ruski avioni stižu 28. juna, kada bude otvarana i fabrika u Uzićima, podsetio da je do sada govorio da oni stužu na vreme, ali da sada može […]
Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević izjavio je da ruski avioni tima “mig” stižu u Srbiju “veoma, veoma brzo”.

Ministar je gostujući na RTS, odgovarajući na pitanje da li ruski avioni stižu 28. juna, kada bude otvarana i fabrika u Uzićima, podsetio da je do sada govorio da oni stužu na vreme, ali da sada može da kaže “veoma, veoma brzo”.

Ministar je rekao i da pripadnici vojske do kraja godine mogu očekivati povećanje plata i za maksimalnih deset odsto, zahvaljujući suficitu u budžetu, što će biti, kako je dodao, dobra osnova da se sa povišicama nastavi i u budućnosti.

On je rekao i da Srbija kao vojno neutralna zemlja vežbe sa ruskim ali i američkim vojnim snagama koristi za jačanje operativnih sposobnosti.

“Na nama je da iskoristimo sve što nam vojna neutralnost pruža”, rekao je Đorđević i podsetio da su srpski vojnici učestvovali u vežbi “Slovensko bratstvo”, završenoj pre nekoliko dana u Belorusiji, a sada u akciji “Platinasti vuk” u kojoj učestvuje 450 pripadnika iz osam zemalja.

Komentarišući zabrinutost SAD zbog rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu i rešavanja diplomatskog statusa njegovih pripadnika, on je rekao da je Srbija suverena država, vojno neutralna i da sve odluke donosi u najboljem interesu srpskog naroda.

Đorđević je podsetio da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspisali konkurs za prijem još 675 profesionalnih vojnika u više od 30 gradova Srbije i dodao da je jedan od ciljeva Vojske Srbije da u svom sastavu ima što više ljudi koji su služili vojni rok i da u tom cilju raspisuje konkurse, poput ovog poslednjeg.

Prema njegovim rečima, na taj konkurs se mogu prijaviti svi mladi, zdravi i sposobni građani koji su služili vojni rok.

Đorđević je naveo da je konkurs deo plana da Vojska Srbije do kraja godine ima novih 1.984 pripadnika.

Ministar je naveo da je Vojska pokušala da animira ljude za služenje vojnog roka, time što će im pružiti mogućnost da nakon toga konurišu za posao u vojsci.

“Uspeli smo u pokušaju, tako će 50 medicinskih tehničara biti na dobrovoljnom služenju vojnog roka koji će kasnije biti upućeni u vojnomedicinske centre”, rekao je ministar.

Povodom otvaranja nove fabrike zakazane za 28. jun u Uzićima kod Požege koja će zapošljavati 150 ljudi, Đorđević je rekao da Srbija posle niza decenija konačno postiže uspehe i ulaže u namensku indusutriju, koja je veliki zamajac za ekonomiju. Dodao je da očekuje da izvoz namenske industrije bude milijardu.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *