Rumunija: Naredne nedjelje glasanje o smjeni premijera

Objavljeno: 16.6.2017.


Vladajuća koalicija Rumunije na čelu sa Socijaldemokratama zakazala je za sledeću sedmicu glasanje o nepoverenju premijeru Sorina Grindeanua. Grindeanu, naime, odbija da podnese ostavku, uprkos tome što mu je koalicija uskratila političku podršku. “Došli smo do dogovora sa našim koalicionim partnerima da pokrenemo proces protiv premijera koji ne želi da napusi svoju poziciju”, rekao je […]
Vladajuća koalicija Rumunije na čelu sa Socijaldemokratama zakazala je za sledeću sedmicu glasanje o nepoverenju premijeru Sorina Grindeanua.

Grindeanu, naime, odbija da podnese ostavku, uprkos tome što mu je koalicija uskratila političku podršku.

“Došli smo do dogovora sa našim koalicionim partnerima da pokrenemo proces protiv premijera koji ne želi da napusi svoju poziciju”, rekao je novinarima lider koalicionog partnera ALDE, Kalin Tariceanu.

Glasanje, koje će po svemu sudeći biti održano u četvrtak i verovatno će proći, jer dve grupe drže većinu u parlamentu, navodi Rojters.

Rumunski premijer Sorin Grindeanu rekao je u sredu da neće podneti ostavku nakon što je PSD povukla podršku njegovom kabinetu i tako otvorila vrata mogućnoj političkoj nestabilnosti, kako ocenjuje Rojters.

Stranka PSD je nedelju dana analizirala Kabinet premijera i došla do zaključka da nije uspeo da sprovede ambiciozan program vlade, zbog koje je stranka i dobila na izborima u decembru.

Grindeanu je govorio da će ostati na svojoj poziciji, sve dok predsednik Rumunije Klaus Johanis ne izabere novog premijera iz redova PSD-a.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *