Putin: Nećemo predati Snoudena Americi ni pod kakvim okolnostima

Objavljeno: 16.6.2017.


Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u intervjuu američkom režiseru Oliveru Stounu da Rusija „ni pod kakvim okolnostima“ neće predati SAD bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena. Knjiga-transkript Stounovog intervjua sa Putinom objavljena je u Americi. „Ne, ni pod kakvim okolnostima, zato što on nije zločinac“, odgovorio je ruski lider na pitanje o mogućem isporučivanju Snoudena. On je, takođe, naglasio […]
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u intervjuu američkom režiseru Oliveru Stounu da Rusija „ni pod kakvim okolnostima“ neće predati SAD bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena.

Knjiga-transkript Stounovog intervjua sa Putinom objavljena je u Americi.

„Ne, ni pod kakvim okolnostima, zato što on nije zločinac“, odgovorio je ruski lider na pitanje o mogućem isporučivanju Snoudena. On je, takođe, naglasio da bivši saradnik američkih specijalnih službi u Rusiji nije narušavao zakone i dodao je da između Rusije i SAD u ovom trenutku ne postoji sporazum o ekstradiciji.

Putin je negirao Stounovu tvrdnju da je Snouden bio „pion“ u političkim igrama Rusije i Amerike.

„Smatram da grešite. On bi bio pion da je bio izdajnik. A on nije izdajnik… On je ličnost i ima sopstveni stav i bori se za taj stav“, naveo je predsednik.

Snouden je u junu 2013. godine predao „Vašington postu“ i „Gardijanu“ niz tajnih materijala o programima američkih i britanskih specijalnih službi za praćenje preko interneta.

On je odleteo u Hongkong, a odatle u Moskvu, gde je dobio privremeni azil od godinu dana, pod uslovom da prekine svoju delatnost protiv SAD. U avgustu 2014. Snouden je dobio trogodišnju boravišnu vizu, koja mu je u januaru ove godine produžena do 2020. godine.

Izjave o sukobu Rusije sa sunitima su provokacija

Saopštenja o tome da će se Rusija pre ili kasnije sukobiti sa sunitskim svetom predstavljaju provokaciju, rekao je Putin.

„Uvek ima onih koji govore da ćemo pre ili kasnije mi stupiti u sukob sa sunitskim svetom. Smatram da je to provokacija. Mnogi i u arapskom svetu i u Turskoj razumeju kakve su naše namere. Ima i onih koji se sa tim ne slažu, ali naš stav je jasan. Naš je cilj da podržavamo legitimne vlasti i da sprečimo dezintegraciju sirijske države, jer će ta teritorija, inače, postati nova Libija ili nešto još gore. Ili druga Somalija. Kao drugo, naš je cilj da se borimo protiv terorizma. I to nije manje važno pitanje za nas“, naveo je Putin.

Izvor: Sputnik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *