Predsjednik Bundestaga: Dobri odnosi i posebna očekivanja od Njemačke

Objavljeno: 16.6.2017.


Predsednik Bundestaga Norbert Lamert kaže da njegova poseta potvrđuje dobre bilateralne odnose Nemačke i Srbije, da se od Nemačke očekuje posebna uloga u daljem procesu ka EU – uz poruku da parlament ima veliku, značajnu ulogu na tom putu. Ističe da je evropska perspektiva Srbije ozbiljno shvaćena i u Beogradu i u Briselu.
Predsednik Bundestaga Norbert Lamert kaže da njegova poseta potvrđuje dobre bilateralne odnose Nemačke i Srbije, da se od Nemačke očekuje posebna uloga u daljem procesu ka EU – uz poruku da parlament ima veliku, značajnu ulogu na tom putu. Ističe da je evropska perspektiva Srbije ozbiljno shvaćena i u Beogradu i u Briselu.

“U svim razgovorima u ova dva dana, došlo je uvek do ponavljavanja dve stvari. Svi sagovornici su potvrdili koliko su dobri bilateralni odnosi između dve zemlje i svi su više ili manje nedvosmisleno dali do znanja da od Nemačke očekuju posebnu ulogu u daljem procesu EU”, rekao je Norbert Lamart u parlamentu.

Kako je primetio, to je nešto novo i do sada se nije podrazumevalo.

“Niti su nemačko–srpski odnosi bili uvek bliski i prijateljski, niti se uloga Nemačke smatrala posebno konstruktivnom. Može se primetiti da je došlo do promena u prethodnih nekoliko godina. To pokazuje da su promene moguće i jesu neophodne ako želimo da postignemo cilj koji je sve jasniji, a to je naveo i predsednik Vučić u svom govoru – strateško opredeljenje Srbije ka EU”, rekao je Lamert.

Govorio je i o značaju demokratije, navodeći da ona nije moguća bez stabilnosti, kao i što stabilnost nije moguća bez demokratije.

“Ono što demokratiju čini demokratijom nije postojanje vlade nego postojanje parlamenta koji vrši nadzor nad vladom. Demokratiju možete prepoznati ne tako što većine ne mogu odlučiti o tome da li postoje manjinska prava već po tome što manjine imaju svoja neprikosnovena prava. To se mora izraziti u parlamentu”, rekao je Lamert.

Naglasio je da parlament ima smisla samo onda kada pored stranaka koje su u vladi postoje i one koje su u opoziciji i kada ta opozicija ima svoje stavove.

Takođe je izrazio poštovanje prema razvoju u zemlji koji se, kako kaže, može primetiti u zadnjih nekoliko godina povezujući to sa reformskim putem, podsetivši i da je pored ekonomskih potrebno sprovesti i političke reforme.

Istakao je da je prva nemačka demokratija propala jer je bilo previše protivnika, a premalo pobornika demokratije i dodao da su suparništvo i nesposobnost za konsenzus uništili demokratiju u Nemačkoj.

Taj krah je, kaže, imao stravične posledice ne samo za Nemce nego za celu Evropu i ono što je usledilo je upropastilo Nemačku, dodajući da je iz iskustva sa diktaturom i percepciji užasne istorijske krivice Nemačka izgradila novo shvatanje demokratije i ustavne demokratije.

Komentarišući referendum u Velikoj Britaniji, predsednik Bundestaga je kazao da je izlazak Britanije iz EU pogrešna odluka, ali da niko nije primoran da pristane i ostane.

“Članstvo u EU nije članstvo u teniskom ili golf klubu, nego zajednica država koja povlači i velike obaveze. Sa zainteresovanošću smo primili vest da Srbija to vidi kao strateški cilj i otvoreni smo i naklonjeni prema tom stavu. Nemačka u proteklih nekoliko godina nije samo trgovinski partner Srbije, nego i donator za različite segmente razvoja društva”, rekao je Lamert.

Ponovio je da Evropa nije samo obećanje, nego velika uzajamna obaveza, a da ispunjavanjem te obaveze zemlje uzajamno ostvaruju obećanje.

“Evropska perspektiva Srbije ozbiljno shvaćena”

Norbert Lamert je poručio da je evropska perspektiva Srbije ozbiljno shvaćena i u Beogradu i u Briselu i istakao da je cilj Srbije članstvo u EU, a EU je, kaže, tu da to omogući.

U saopštenju parlamenta navodi se da je Lamert u razgovoru sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom istakao da je za razvoj potrebno postojanje političke volje, ali i valjan pravni okvir, kao i finansijska sredstva.

Podsetio je da je Nemačka dokazano, ne samo najveći trgovinski partner Srbije, već i najveći donator i investitor na ovim prostorima.

“Zainteresovani smo za stabilan razvoj Zapadnog Balkana i želimo da damo svoj doprinos njegovoj ekonomskoj i političkoj stabilnosti, jer bez stabilnih demokratskih odnosa nema ni stabilnih država”, istakao je Lamert.

Predsednica PGP sa Nemačkom Vesna Marković istakla je važnost posete predsednika Lamerta Narodnoj skupštini, koja šalje poruku da je parlamentarna saradnja bitna, kao i da su parlamenti važni u procesima odlučivanja.

“Svesni smo uloge Bundestaga u procesu otvaranja pregovaračkih poglavlja, na čemu smo zahvalni Nemačkoj na podršci. Naš glavni spoljnopolitički cilj jeste članstvo u EU, ali jednako nam je važna i regionalna stabilnost i saradnja, kojoj značajan doprinos daje regalizacija Berlinskog procesa”, navela je Markovićeva.

Pručila je da Srbija mnogo očekuje od realizacije projekata, kao što su Fond za Zapadni Balkan i Regionalna kancelarija za mlade, infrastrukturnih projekata u regionu, kao i od predstojećeg Samita u Trstu.

“Važno je da proširenje EU nije ostalo u senci migrantske krize i Bregzita. Migrantska kriza je pokazala da je proces proširenja važan, kako za stabilnost našeg regiona, tako i za stabilnost čitave Evrope”, poručila je predsednica PGP sa Nemačkom.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *