Papagaji se predstavljaju drugima i daju imena mladuncima

Objavljeno: 16.6.2017.


Komunikacija među ovim pticama složenija je nego što se pretpostavljalo, a način na koji koriste cvrkute da identifikuju druge ptice neodoljivo podseća na ljude
PAPAGAJI imaju više toga zajedničkog sa ljudima nego što bi na prvi pogled pomislili. Na osnovu istraživanja Kraljevskog društva iz Velike Britanije ove inteligentne životinje koriste svoj cvrkutavi “jezik” da daju imena svojim mladuncima, prenosi Curiosity.

Naučnici pretpostavljaju da je odnos odraslih ptica prema ptićima sličan odnosu roditelja prema bebama, kao i da se nadenuta imena pamte do kraja života.

Još čudnije otkriće je da papagaji koriste svoje “kršteno” ime za predstavljanje, ispuštajući određenu sekvencu zvukova prilikom susreta sa drugim pripadnicima svoje vrste.

Oni bez problema pamte kako se zovu zovu njihovi roditelji braća i sestre, dok se specifični identifikacioni cvrkuti koriste čak i umetnuti u neku vrstu rečenice, tj. duže perioda oglašavanja. Iako nema dokaza za to, zanimljivo je zamisliti papagaje kako ogovaraju jedni druge, a možda čak i vlasnike.

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *