Ovako Elon Musk misli napraviti grad na Marsu

Objavljeno: 16.6.2017.


Put za jednu osobu sada bi koštao 10 milijardi dolara, on to misli da smanji na 200.000 dolara Pre nešto manje od pet godina milijarder Elon Musk, šef SpaceKs-a i mnogih drugih čudesa, objasnio je u govoru ispred Kraljevskog aeronautičkog društva u Londonu svoju viziju samoodržive kolonije na Marsu za 80.000 ljudi. Musk je sada […]
Put za jednu osobu sada bi koštao 10 milijardi dolara, on to misli da smanji na 200.000 dolara

Pre nešto manje od pet godina milijarder Elon Musk, šef SpaceKs-a i mnogih drugih čudesa, objasnio je u govoru ispred Kraljevskog aeronautičkog društva u Londonu svoju viziju samoodržive kolonije na Marsu za 80.000 ljudi. Musk je sada za Forbes dodatno objasnio neke aspekte svoje vizije. Nije to nipošto mušku originalna ideja, po svoj prilici apsolutno tačna, da je čovečanstvo osuđeno na propast ukoliko vrlo brzo ne postane civilizacija koja će kolonizovati druge planete, u najmanju ruku druga svemirska tela.

O tome sada piše Forbes, unekoliko ne razumevajući da se ne može tek tako zaključiti da bi to čoveku omogućilo da opstane sve do samog kraja svemira. Forbes je, međutim, postavio pitanje koje stoji; zašto obavezno Mars, zašto ne bi bio dovoljan i b? “Mislim da je izazovno postati multi-planetarna civilizacija na Mesecu jer je puno manji od planete. Nema nikakvu atmosferu, nema takve resurse kao Mars, ima dan koji traje 28 dana, za razliku od Marsa kojem dan traje 24,5 sati.

Mars je zato mnogo bolje mesto za podizanje samoodržive civilizacije “, rekao je Musk i dodao da je tu i” faktor zabave “na Marsu koji ima gravitaciju od samo 37 posto Zemljine, pa se tamo mogu dizati puno teži predmeti. Neverovatno je kako je Musk pritom zaboravio da je gravitacija na površini meseca samo jednu šestinu Zemljine, pa je tamo sve još i duplo lakše nego na Marsu.

Razgovor je postao ozbiljan, bez takvih nonsensa, kad je Musk stao objašnjavati da se ne može očekivati tehnološki razvoj, Forbes je to protumačio kroz smanjivanje cena svemirskih putovanja, pukim zafrkavanje po Zemljinom susedstvu, samo do Meseca. To je još uvek najobičnija tehnologija Apola, a to znači da troškovi za takvo putovanje (na Mars) po osobi znače 10 milijardi dolara. “Ne možete stvoriti samoodrživu civilizaciju ako vam je putna karta 10 milijardi dolara po osobi”, objasnio je Musk Forbsu.

Umesto toga SpaceKs ima za cilj da smanji cenu na 200.000 po osobi, odnosno za 5000 puta. Za to postići, u prvom redu se moraju razviti svemirske letelice koje su potpuno stalno i iznova upotrebljive, koje je moguće puniti gorivom u svemiru, za koje je moguće proizvesti gorivo na Marsu, slične stvari. U septembru je Musk objavio da je njegov SpaceKs počeo ulagati desetine milione dolara u razvoj letelica koje bi mogle prevesti 100 ljudi na Mars.

Uz pretpostavku da je za zaista samoodrživu koloniju dovoljno milion ljudi, što je predmet složenih diskusija, to znači da bi kolonizatorima trebala sva sila letova na Mars, što bi trajalo između 40 i 100 godina dok bi takva kolonija postala stabilna. SpaceKs planira poslati na Mars do 2020. svoju letelicu Dragon. Kompanija je taj plan morala odgoditi za dve godine zbog rada na raketama Falcon.

Razvoj Dragona, smatra Musk, lako bi se mogao ispostaviti da će imati u sebi takve tehnologije da se ispostavi delom primenjiv na Zemlji. I to u ekstra brzom transportu. “Većina mesta na Zemlji bila bi nam dostupna u roku od 20 do 25 minuta. Recimo od Njujorka do Tokija. Ili preko Atlantika za 10 minuta”, kazao je. Što se tiče kolonije na Marsu, Musk smatra da je izvodljivo poslati prve kolonizatore u sledećih 10 godina.

Izvor: Express

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *