Otkriven zaboravljeni antički grad u Etiopiji: Glavni centar trgovine i proizvodnje nakita

Objavljeno: 16.6.2017.

Tim arheologa otkrio je zaboravljeni grad koji datira iz 10. vijeka u istočnoj Etiopiji. U gradu koji se nalazi u Harlaa regiji otkriveni su artefakti iz Egipta, Indije i Kine. Arheolozi su otkrili i džamiju iz 12. vijekaa koja je slična onima pronađenim u Tanzaniji i Somaliji. Istakli su kako je ovo dokaz o istorijskim […]

U gradu koji se nalazi u Harlaa regiji otkriveni su artefakti iz Egipta, Indije i Kine. Arheolozi su otkrili i džamiju iz 12. vijekaa koja je slična onima pronađenim u Tanzaniji i Somaliji. Istakli su kako je ovo dokaz o istorijskim vezama između različitih islamskih zajednica u Africi.

“Ovo otkriće revolucionira naše shvatanje trgovine u arheološki zapuštenom dijelu Etiopije. Ovo što smo pronašli pokazuje da je ovo područje bilo centar trgovine u regiji”, rekao je glavni arheolog Timothy Insoll sa Univerziteta Exeter.

Tim je pronašao nakit i druge artefakte sa Madagaskara, Maldiva, iz Jemena i Kine.

“Harlaa je bila bogati, kosmopolitski centar za pravljenje nakita. Stanovnici Harlaae su činile izmiješane zajednice stranaca i lokalnih ljudi koji su trgovali sa drugima sa Crvenog mora, Indijskog okeana i vjerovatno udaljenog Arapskog zaliva”, rekao je profesor Insoll.

Prema lokalnoj legendi, ovo područje je bilo okupirano divovima jer su objekti i zidovi bili napravljeni od velikih kamenih blokova koje nisu mogli podići obični ljudi. Ipak, arheolozi nisu našli dokaz za to.

Etiopija je jedno od mjesta koje je bilo najranije naseljeno. U 2015. godini istraživači su otkrili kosti vilice i zub koji datira 3,3 do 3,5 miliona godina unazad.

Izvor: Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *