Otkrili kako oživjeti ljude – testiranja počinju ove godine!

Objavljeno: 16.6.2017.


Iako zvuči kao radnja horor filma, naučnici tvrde kako su otkrili spoj koji može vratiti iz mrtvih Američka biotehnološka kompanija Biokuark je u poslednjim fazama pripreme testiranja oživljavanja iz mrtvih. Naime, njihovi naučnici veruju kako moždana smrt nije nepovratna te ove godine planiraju početi testiranja na ljudima koji se nalaze na aparatima za oživljavanje te […]
Iako zvuči kao radnja horor filma, naučnici tvrde kako su otkrili spoj koji može vratiti iz mrtvih


Američka biotehnološka kompanija Biokuark je u poslednjim fazama pripreme testiranja oživljavanja iz mrtvih. Naime, njihovi naučnici veruju kako moždana smrt nije nepovratna te ove godine planiraju početi testiranja na ljudima koji se nalaze na aparatima za oživljavanje te im je proglašena moždana smrt. Iako je njihovo telo živo, odnosno organi funkcionišu uz pomoć uređaja, budući da je mozak onaj koji upravlja svime, da ih maknu s njim – trenutno bi umrli.

Iako su već jednom započeli s eksperimentisanjem, prošle godine u Indiji, tamošnje su vlasti obustavile eksperimente.

Nadamo se kako možemo uzgojiti neurone te ih naterati da se međusobno povežu. Nema magičnog metka za to, stoga je naš pristup bio postupnija i sustavnije – rekao je direktor Biokuarka Ira Pastor.

Najavio je kako će uskoro započeti testiranje metode matičnih ćelija, a lokacija će biti još neimenovana zemlja u Južnoj Americi.

Šta je smrt?

Da bi neko bio proglašen mrtvim, najvažnija odrednica je proglašavanje moždane smrti koja sledi prestanak svih bioloških funkcija koje definišu živi organizam.

Paradoksalno je da precizna medicinska definicija ljudske smrti postaje sve više problematična, što je veći napredak nauke i tehnologije. Religijske tradicije i filozofske rasprave već hiljadama godina na različite načine tumače taj završni deo života.

Moždana se smrt proglašava nakon što je utvrđeno da je šteta nanesena mozgu nepopravljiva, odnosno nepovratna.

Oporavak nakon pravilno postavljene dijagnoze moždane smrti još nije zabeležen, a uprkos mehaničkoj ventilaciji, asistolija obično nastaje unutar nekoliko dana. Prestanak mehaničke ventilacije dovodi do terminalne aritmije. Spinalni motorni refleksi mogu nastati tokom terminalne apneje; a uključuju izvijanje leđa u opistotonus, okretanje glave, ukrućenje nogu i fleksiju gornjih ekstremiteta (tzv. Lazarov karakter). Članove porodice, koji žele biti prisutni u trenutku isključivanja podrške mehaničkim respiratorom, mora se upozoriti na takve refleksne pokrete.

Burne indikacije da osoba umrla

  • prestanak disanja
  • prestanak metabolizma
  • Prestanak rada srca
  • Pallor mortis, bledilo kože koje započinje 15-120 minuta nakon smrti
  • Livor mortis, taloženje krvi u niže položeni deo tela
  • Algor mortis, konstantni pad telesne temperature, uopšteno u odnosu na temperaturu okoline
  • Rigor mortis, udovi tela postaju kruti
  • Dekompozicija, raspadanje tela na jednostavnije forme materije, praćeno snažnim, neprijatnim zadahom.

 

Izvor: Express

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *