Odobren novi lijek koji je efikasan kod više vrsta raka

Objavljeno: 16.6.2017.


Lek deluje kod raka bez obzira na kom se organu pojavio ali koji ima zajednički genetski profil Lek pembrolizumab pokazao se vrlo efikasnim u smanjivanju ili iskorenjivanju tumora kod pacijenata kod kojih drugih tretmani nisu bili uspešni a kod kojih karcinom nastaje zbog određenih genetskih abnormalnosti, zbog čega ga je Američka agencija za lekove (FDA) […]
Lek deluje kod raka bez obzira na kom se organu pojavio ali koji ima zajednički genetski profil

Lek pembrolizumab pokazao se vrlo efikasnim u smanjivanju ili iskorenjivanju tumora kod pacijenata kod kojih drugih tretmani nisu bili uspešni a kod kojih karcinom nastaje zbog određenih genetskih abnormalnosti, zbog čega ga je Američka agencija za lekove (FDA) odobrila po hitnom postupku.

Ovo je prvi put da je odobren neki lek protiv tumora koji dele određeni genetski profil, bez obzira na to gde se u telu pojavilo. Studija koja je testirala ovaj lek, a objavljena u časopisu Sciece, pratila je 86 pacijenata sa uznapredovalim karcinomima pankreasa, prostate, materice i kostiju. Kod 66 pacijenata, tumori su se znatno smanjili i stabilizovali, a kod 18 je nestao i nije se vraćao. Svi pacijenti su imali genetske mutacije koje su sprečavale njihove imune ćelije da poprave oštećeni DNK.

Pembrolizumab, poznatiji kao PD-1 blokator, jeste vrsta imunološke terapije, jer pomaže imunom sistemu da pronađe kancerogene ćelije i da napadne tumor. Studija je mala i nije bilo kontrolne grupe s kojom bi naučnici uporedili rezultate.

“Opšte mišljenje je da je imuni sistem integralan u razvoju i širenju karcinoma”, ističe dr Džek Džekub, onkolog i direktor torokalne onkologije sa Memorijal Care Cancer Institute iz Kalifornije. Novo otkriće pokazuje da ciljanje imunog sistema u lečenju karcinoma može da bude efikasno. “Konačno vidimoda ova terapija popravlja stanje i nije vezana za određenu vrstu karcinoma, što je vrlo snažna poruka. Podaci su tako ohrabrujući da su morali da ga odobre po hitnom postupku.”

Doktor kaže da ovaj oblik terapije, uz još neku kombinaciju, potencijalno može da leči i izbriše karcinom.

Izvor: Nedeljnik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *