Nemačka: Strah od terorizma, dosijei i za djecu

Objavljeno: 16.6.2017.


U okviru proširenja ovlašćenja države u borbi protiv terorizma u Nemačkoj će se otvarati dosijei i za decu starosti od šest do 14 godina, piše Dojče vele. Ministri unutrašnjih poslova Savezne Republike Nemačke i saveznih pokrajina založili su se za nadzor aplikacija za razmenu poruka poput popularnog WhatsApp ili Vibera kao i za jaču kontrolu […]
U okviru proširenja ovlašćenja države u borbi protiv terorizma u Nemačkoj će se otvarati dosijei i za decu starosti od šest do 14 godina, piše Dojče vele.

Ministri unutrašnjih poslova Savezne Republike Nemačke i saveznih pokrajina založili su se za nadzor aplikacija za razmenu poruka poput popularnog WhatsApp ili Vibera kao i za jaču kontrolu maloletnih potražilaca azila.

Tako će nadležne službe ubuduće moći da uzimaju otiske prstiju i migrantima između 6 i 14 godina starosti. Primenom ujednačenih standarda ministri žele i bolju koordinaciju u borbi protiv terorizma, piše Dojče vele.

Savezni ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer nakon sastanka je ocenio da je postignut veliki napredak. De Mezijer je istakao da među saveznim pokrajinama ne bi smelo da bude nesuglasica kada je reč o unutrašnjoj bezbednosti i dodao: “Doneli smo odluku da na nove temelje postavimo istragu o potencijalnim napadačima i procenu opasnosti.”

“Nemačka antiteroristička politika poprima detinjaste obrise“, piše o tome “Folksštime” iz Magdeburga. List kao jedinu dobru vest ističe to da je propao zahtev konzervativnih Bavaraca da tajna služba može primeniti mere nadzora i praćenja čak i male dece.

“Ali ubuduće će – kako bi se stegao obruč – moći da se uzimaju otisci prstiju maloletnicima iz porodica koje su podnele zahtev za dobijanje azila u Nemačkoj. Zar ministri unutrašnjih poslova nemaju pametnija posla nego da otvaraju dosijee za decu između 6 i 14 godina starosti? Pre svega bi se trebalo pobrinuti da deca, čijim porodicima je odobren boravak u zemlji, redovno pohađaju školu i da nauče nemački. Tako će biti manje šanse da postanu meta religioznih fanatika.”

„Ali i bez toga, dogovori koje su na sastanku postigli ministri unutrašnjih poslova su tanki. Kontrola komunikacije preko WhatsAppa je još jedan korak ka većem nadzoru građana. Ko može da garantuje da će taj nadzor da se primenjuje samo u posebnim slučajevima kada postoji sumnja na terorizam?”, pitaju se u ovom listu.

“Zeksiše cajtung” iz Drezdena piše: “Savez i savezne pokrajine zbijaju redove i postigli su dogovor o ujednačenim pravilima o odnosu prema potencijalnim napadačima ili o nadzoru aplikacija za razmenu poruka. Sve u svemu, unutrašnja bezbednost – primer nije samo Velika Britanija – je trenutno važna predizborna tema. Tri meseca pre izbora za Bundestag ministri iz redova SPD i CDU nastoje da profilišu svoju stranke kao garante bezbednosti.”

Izvor: Dojče vele

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *