Na pomolu istorijski dogovor i ujedinjenje Kipra

Objavljeno: 16.6.2017.

Kiparski lideri se nadaju da će postići istorijski dogovor o ponovnom ujedinjenju kada se sastanu u Krans-Montani u Švajcarskoj, kasnije ovog meseca. To je saopštio izaslanik Ujedinjenih nacija Espen Bart Ejde. On kaže da se Ujedinjene nacije pripremaju za mogućnost da će samit, koji počinje 28. juna, trajati nedeljama. Nakon sastanka sa grčkim liderom Kipra, […]

Kiparski lideri se nadaju da će postići istorijski dogovor o ponovnom ujedinjenju kada se sastanu u Krans-Montani u Švajcarskoj, kasnije ovog meseca.

To je saopštio izaslanik Ujedinjenih nacija Espen Bart Ejde.

On kaže da se Ujedinjene nacije pripremaju za mogućnost da će samit, koji počinje 28. juna, trajati nedeljama.

Nakon sastanka sa grčkim liderom Kipra, predsednikom Nikosom Anastasijadesom, Ejde je rekao da je ovo “istorijska prilika”, prenosi AP.

Samit je kulminacija dve godina pregovora između Anastasijadesa i lidera turske strane Kipra, Mustafe Akinčija. Fokusiraće se na bezbednosnu strukturu nakon ponovnog ujedinjenja Kipra.

Ejde navodi da se sprema dokumentacija koja će sve probleme dokumentovati, među kojima i prisustvo 35.000 turskih vojnika na ostrvskoj državi. Sa jedne strane, Grci tu vojsku vide kao pretnju i žele da nestanu, dok kiparski Turci to vide kao jedino obezbeđenje i ne žele da ih se liše.

Kipar je podeljen od 1974. godine, nakon državnog udara koji je za cilj imao ujedinjenje sa Grčkom i invazije Turske.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *