Možda neće iz EU, ali građani Evrope hoće referendume

Objavljeno: 16.6.2017.

Građani članica Evropske unije su pozitivnije raspoloženi prema Briselu nego prošle godine, ali ih je sve više koji žele referendum o eventualnom izlasku iz EU. Kako pokazuje istraživanje Pju centra rađeno u deset članica, građani imaju pozitivno mišljenje o briselskoj administraciji, posebno u mlađoj populaciji. Ipak, iako većina ispitanika nije bilo za izlazak iz Unije, […]

Građani članica Evropske unije su pozitivnije raspoloženi prema Briselu nego prošle godine, ali ih je sve više koji žele referendum o eventualnom izlasku iz EU.

Kako pokazuje istraživanje Pju centra rađeno u deset članica, građani imaju pozitivno mišljenje o briselskoj administraciji, posebno u mlađoj populaciji.

Ipak, iako većina ispitanika nije bilo za izlazak iz Unije, samo u dve članice je procenat onih koji su za nacionalni referendum o tom pitanju ispod pedeset odsto.

Podrška eventualnom referendumu je najjača u Španiji (65 odsto), Francuskoj (61), Grčkoj i Italiji (57), a slede Švedska (53), Poljska (51) i Nemačka (50). Grci i Italijani su ujedno i u najvećem procentu za opciju izlaska – 35 odsto, a daleko iza su Francuska i Švedska sa 22 odsto.

Najveću podršku Briselu daje Poljska (74), a slede Nemačka (68) i pomalo začuđujuće Mađarska (67). Kako podseća Politiko, u Nemačkoj je prošle godine podrška EU bila na tek 50 odsto, a u Mađarskoj 61.

Zanimljiva je situacija i u Velikoj Britaniji, gde godinu dana nakon referenduma 54 odsto građana kaže da ima pozitivno mišljenje o EU, što je za deset odsto više nego 2016.

Istraživanje je obuhvatilo deset zemalja, a osim Britanaca tu su Grčka, Italija, Francuska, Švedska, Holandija, Mađarska, Španija, Nemačka i Poljska.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *