Makron razgovara s liderima EU u Parizu

Objavljeno: 16.6.2017.


Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je danas sukcesivno s evropskim liderima u Parizu, uoči početka pregovora o istupanju Velike Britanije iz EU. Makron se sastao s premijerima Holandije Markom Ruteom i Estonije Jurijem Ratasom, posle čega je imao radni ručak sa španskim premijerom Marianom Rahojom. Makron i Rute su u zajedničkom saopštenju naveli da je […]
Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je danas sukcesivno s evropskim liderima u Parizu, uoči početka pregovora o istupanju Velike Britanije iz EU.

Makron se sastao s premijerima Holandije Markom Ruteom i Estonije Jurijem Ratasom, posle čega je imao radni ručak sa španskim premijerom Marianom Rahojom.

Makron i Rute su u zajedničkom saopštenju naveli da je njihov sastanak doprineo definisanju “zajedničkih ciljeva” Francuske i Holandije kada su u potanju pregovori o Bregzitu.

“Bregzit takođe znači da moramo da zaštitimo naše građane od ekonomskog uticaja koji se može dogoditi”, rekao je Rute.

Jelisejska palata je saopštila da će na samitu EU sledeće nedelje među pripritetima Francuske biti bezbednosna pitanja, migracija i klimatske promene.

Makron se tokom kampanje za predsedničke izbore zalagao za ideju o zajedničkom budžetu zemalja u kojima je evro zvanična valuta, kako bi bile moguće zajedničke investicije, hitna finansijska pomoć i bolje reagovanje na finansijsku krizu.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *