Kod zubara više nećemo primati anesteziju, ovo je još bolje

Objavljeno: 16.6.2017.


Virtuelna realnost se u medicini još uvek testira, ali prvi rezultati pokazuju da zaista pomaže pacijentima. Tim britanskih naučnika svoje pacijente je odveo na plažu kako bi im smanjio bol. Pacijenti koji posećuju virtuelnu plažu dok su kod zubara gotovo da ne osećaju bol, tvrde britanski naučnici. U studiji objavljenoj u magazinu Environment & Behaviour […]
Virtuelna realnost se u medicini još uvek testira, ali prvi rezultati pokazuju da zaista pomaže pacijentima. Tim britanskih naučnika svoje pacijente je odveo na plažu kako bi im smanjio bol.

Pacijenti koji posećuju virtuelnu plažu dok su kod zubara gotovo da ne osećaju bol, tvrde britanski naučnici.

U studiji objavljenoj u magazinu Environment & Behaviour rezultati su pokazali da su pacijenti koji su boravili u virtuelnoj realnosti osećali manji stres i manji bol.

“Naše istraživanje je pokazalo da ovakva upotreba tehnologije pomaže pacijentima. Upotreba virtuelne stvarnosti u medicini je u porastu, ali je potrebno više uzoraka kako bismo imali precizniji dokaz i kako bi se konačno popravilo iskustvo pacijenta“, rekla je autorka studije Karin Tanja-Dijkstra.

Istraživači se nadaju da će ovakve metode uveliko olakšati i stručno usavršavanje praktikantima, tako da bi uspeh studije mogao da bude višestruk.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *