Incident u Japanskom moru – Severna Koreja zadržala rusku jahtu

Objavljeno: 16.6.2017.


Jahta “Kataleksa” i njena tročlana posada blokirani su u luci Rađin na severoistoku Severne Koreje, jer su, navodno, ušli u teritorijalne vode te zemlje. Ambasada Rusije u Pjongjangu poziva na oslobođenje posade. Portparol diplomatske misije Rusije u Pjongjangu Denis Samsonov rekao je za Tas da su pozvali vlasti da oslobode posadu zadržane ruske jahte. Ambasada […]
Jahta “Kataleksa” i njena tročlana posada blokirani su u luci Rađin na severoistoku Severne Koreje, jer su, navodno, ušli u teritorijalne vode te zemlje. Ambasada Rusije u Pjongjangu poziva na oslobođenje posade.

Portparol diplomatske misije Rusije u Pjongjangu Denis Samsonov rekao je za Tas da su pozvali vlasti da oslobode posadu zadržane ruske jahte.

Ambasada je “izrazila zbunjenost” zbog izjave Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje da je jahta zadržana dok je plovila Japanskim morem i tako narušila državne granice te zemlje.

Samsonov, sa druge strane, kaže da je jahta zadržana na području koje je najmanje 80 kilometara udaljeno od obala Severne Koreje.

Prema Konvenciji o pravu mora Ujedinjenih nacija iz 1982. godine, teritorijalne vode pružaju se 22,2 kilometra od obale. Ukoliko ruska jahta nije prišla na tu daljinu, nije moglo da dođe do kršenja državnih granica Severne Koreje.

Generalni konzul Rusije Juri Bočkarev na putu je za luku Ranđin kako bi se sastao sa članovima posade i saznao detalje o incidentu.

Tas je došao do informacija regionalne federacije za jahte da se na “Katapleksi” nalazilo tri člana posade.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *