Hrvatska: Crnokošuljaš Salapić – državni sekretar

Objavljeno: 16.6.2017.


Novi državi sekretar hrvatskog Ministarstva pravde je Josip Salapić – “crnokošuljaš” iz desno orijentisanog Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), čiji je osnivač osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš. Salapić je, inače, poznat po oblačenju u crnu uniformu Branimira Glavaša, koji je nepravosnažno osuđen za ratne zločine. Član je Slavonske sokolske garde, ili skraćeno “Š […]
Novi državi sekretar hrvatskog Ministarstva pravde je Josip Salapić – “crnokošuljaš” iz desno orijentisanog Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), čiji je osnivač osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš.

Salapić je, inače, poznat po oblačenju u crnu uniformu Branimira Glavaša, koji je nepravosnažno osuđen za ratne zločine.

Član je Slavonske sokolske garde, ili skraćeno “Š garde”, najpoznatije po postrojavanju na Markovom trgu, prenio je portal Indeks.

Kao da navlačenje uniforme Glavaševih crnokošuljaša nije dovoljno, ovaj slavonski “sokolski gardist” nikad nije odslužio vojsku, navodi portal.

“Ko misli da je Slavonska sokolska garda vojska, taj je glup. Prema našem Statutu, to je unutarstranački klub za sport, rekreaciju, protokole i unutarstranačku redarsku službu. U Gardi nema ni ‘v’ od vojske”, tvrdio je svojevremeno Salapić, podsjeća Indeks.

Portal napominje da je pojava Salapića, donedavno saborskog poslanika HDSSB-a, u odoru Glavaševih crnokošuljaša, tj. Slavonske sokolske garde, isprovocirala brojne komentare, pogotovo zato što je on uložio prigovor savjesti i nije služio vojni rok, već ga je civilno odradio u državnoj upravi.

Salapić je svojevremeno bio član HDZ-a koji je napustio 2012. nakon što je Tomislav Karamarko postao šef stranke.

Bio je blizak nekadašnjoj premijerki Jadranki Kosor, a odlazak je opravdao niskim udarcima tokom izbora predsednika HDZ-a.

(RTS)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *