Francuz dobio ličnu kartu koristeći sliku stvorenu na kompjuteru

Objavljeno: 16.6.2017.


Rafael Fabre iz Francuske podneo je zahtev za izdavanje lične karte prilažući fotografiju koju je napravio korišćenjem naprednog kompjuterskog softvera. Kako bi napravio što verniji falsifikat, Fabre je koristio softver za 3D modelovanje umesto standardnog laserskog skenera, koji bi mu uštedeo mnogo vremena. Ova ‘podvala’ mogla bi da dovede do pooštravanja zakona za izdavanje ličnih […]
Rafael Fabre iz Francuske podneo je zahtev za izdavanje lične karte prilažući fotografiju koju je napravio korišćenjem naprednog kompjuterskog softvera.

Kako bi napravio što verniji falsifikat, Fabre je koristio softver za 3D modelovanje umesto standardnog laserskog skenera, koji bi mu uštedeo mnogo vremena.

Ova ‘podvala’ mogla bi da dovede do pooštravanja zakona za izdavanje ličnih karata,

“Počeo sam od osnovne kocke u Blenderu, koju sam vajao sve dok nisam dobio oblik ljudske glave. Zatim sam taj model još preciznije izvajao u drugom programu. Teksture sam preuzeo sa svojih starijih fotografija, vratio se na Blender, podesio odvetljenje, odradio senčenje. Jednom kada je model renderovan u Belnderu, morao sam da retuširam 2D model, kako bih korigovao osvetljenje i učinio da više ličim na sebe…”, napisao je Fabre u mejlu koji je poslao Gizmodu.

Kada se pogleda Fabreova fotografija visoke rezolucije, lako je videti suptilne naznake da se radi o 3D prikazu, ali mali format izgleda kranje realistično.

Iako ova vrsta identifikacione kartice nije obavezna u Francuskoj (stvar bi bilo mnogo ozbiljnija da je Fabre falsifikovao krštenicu ili pasoš), moguće je koristiti je na putovanju u većem delu Evrope, i drugim teritorijama koje pripadaju ovoj državi.

Fabre je tako pokrenuo vrlo značajno pitanje – da li se fotografije i dalje mogu smatrati pouzdanim načinom za identifikaciju, s obzirom na to koliko je lako falsifikovati ih.

Rezultat svakako upućuje na to da će Francuska nakon ovoga najverovatnije pooštriti kriterijume u vezi sa izdavanjem ličnih karata.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *