Biskup sa oltara ponovo “besjedio” o politici

Objavljeno: 16.6.2017.


Sisački biskup Vlado Košić, koji je premijera Andrea Plenkovića optužio sa političku prostituciju zbog saveza s HNS, ponovo je govorio o političkim pitanjima. On je to učinio na misi povodom hrvatskog crkvenog praznika Tijelova. Košić je sa oltara rekao da nije prikladno reći da mislimo da se mi hrišćani mešamo u društveni život našeg grada, […]
Sisački biskup Vlado Košić, koji je premijera Andrea Plenkovića optužio sa političku prostituciju zbog saveza s HNS, ponovo je govorio o političkim pitanjima.

On je to učinio na misi povodom hrvatskog crkvenog praznika Tijelova.

Košić je sa oltara rekao da nije prikladno reći da mislimo da se mi hrišćani mešamo u društveni život našeg grada, naše domovine, našeg svetovnog života.

“Imamo li mi tu neku bojazan koja je ostala još iz doba kada je totalitarni bezbožni sistem zabranjivao Crkvi mešanje u svetovne stvari? Ili smo podložni medijima i onima u javnom životu koji danas ne vole Crkvu pa na svaki njen iskaz brige za opšte dobro zajednice društva prišivaju nedozvoljeno mešanje u društvena i politička pitanja”, zapitao je Košić.

Košić je upozorio prisutne na medije i sve one koji svaki iskaz Crkve za opšte dobro prikazuju kao nedozvoljeno mešanje u društvena i politička pitanja.

“Na to je pitanje teško odgovoriti, gde je ta granica, do koje mere smo svedoci Hrista i njegovih vrednosti koje smo dužni živeti i svima svedočiti. Ipak, ako u dobrom duhu željni pomoći, željni prožeti naše društvo Jevanđeljem, ulazimo u svetovna područja onda to nije samo nama dopušteno, nego naša obveza”, poručio je Košić.

Sisački je biskup je u sredu premijera Plenkovića optužio za političku prostituciju, zamerivši mu koaliranje s HNS-om.

“Ovim koaliranjem sa dojučerašnjim neprijateljem – da biste spasili svoju vladu – vi ste pokazali potpunu neosetljivost za osećaje i za vrednosti koje gaji većina hrvatskoga naroda. Ovim potezom dobićete kratkoročno produženje života ove vlade, ali ćete dugoročno izgubiti upravo ono što je bio moto vaše kampanje: verodostojnost! Ja to zovem političkom prostitucijom”, napisao je Košić u pismu premijeru, koje je potom objavio i na Fejsbuku.

Posebno je zamerio što se Plenković lako odrekao poslanika Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, koji su izašli iz HDZ, ali i Davora Ive Štira, koji je podneo ostavku na funkciju ministra spoljnih i evropskih poslova, ali ostaje u stranci.

Povodom Košićevih optužbi nisu se oglasili ni Plenković ni Crkva, a mišljenja neimenovanih analitičara su različita – od toga da će se o Košićevim optužbama morati da izjasni sam papa Franja do toga da on nije prekršio kanone.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *